Gemeente Meerssen | De wegen in de gemeente Meerssen: samen aanpakken

Nieuwsbericht De wegen in de gemeente Meerssen: samen aanpakken

Gepubliceerd op: 21 augustus 2024 14:15

Niveaus wegen
De gemeente Meerssen kent vooral gemeentelijke wegen. Dat betekent dat we zelf verantwoordelijk zijn voor de kwaliteit ervan. Dat pakken we op een bijzondere manier aan. Met oog voor veiligheid, toegankelijkheid, duurzaamheid, het klimaat en het liefst met zo min mogelijk overlast voor onze inwoners.

Over de kwaliteit van onze wegen

Het Beleidsplan Wegen is best een technisch verhaal, maar wethouder Bjorn Molling legt het graag uit. "We zijn verantwoordelijk voor alle wegen in onze gemeente. Dat wil zeggen: alle openbare wegen in de kernen en daarbuiten, fietspaden, trottoirs en andere verhardingen. Denk bijvoorbeeld aan de paden op de gemeentelijke gedenkparken of onze sportvelden." De kwaliteit van deze wegen wordt onderverdeeld in vier categorieën: categorie A (+) is de beste kwaliteit, dan volgen B en C. Categorie D is de laagste kwaliteit. "De Raad heeft bepaald welk niveau de wegen moeten hebben. Elke twee jaar worden de wegen gecontroleerd. Hierdoor weten we precies wat de kwaliteit is en hoe lang het duurt voordat ze aangepakt moeten worden. Zo kunnen we een planning maken." De verslechtering van de wegen gaat gelukkig wat minder hard dan gedacht. Dat komt waarschijnlijk door de zachte winters van afgelopen jaren.

Meer dan kwaliteit

Tegenwoordig wordt er op een andere manier naar het Beleidsplan Wegen gekeken dan vroeger. Bjorn: "In het nieuwe plan gaan we niet alleen de kwaliteit van de weg verbeteren, maar hebben we ook oog voor andere beleidsterreinen. Dat noemen we integraal." Welke beleidsterreinen zijn dat? "We houden op de eerste plaats rekening met het water. Dat bepaalt met name onze planning. Is de riolering onder de weg aan vervanging toe bijvoorbeeld? Maar we kijken ook naar vergroening: zijn er kansen om meer bomen of struiken langs de weg te planten? En hoe zit het met het verkeer: wordt hier te hard gereden en zijn er maatregelen nodig?" Duurzaamheid speelt ook een belangrijk rol. "We willen - meer dan vroeger - materiaal hergebruiken en in plaats van asfalt kiezen we voor andere elementverhardingen zoals klinkers."

Maar één keer

Dit heeft vast gevolgen voor de planning. "Absoluut. Als je weet dat je over een half jaar een weg moet opbreken, ga je daar nu geen boom planten. Dat zou zonde zijn. Of als ergens de riolering moet worden gerepareerd, plannen we de andere werkzaamheden ook in die periode. Dat noemen we werk met werk." Wat is hier dan het voordeel van? "Op de eerste plaats: zo hebben de bewoners maar één keer overlast in hun straat. Ten tweede werken we een stuk efficiënter en duurzamer. De weg hoeft namelijk maar een keer open."

De wegen in Meerssen

Bjorn is blij met het nieuwe Beleidsplan Wegen en de aanpak. "Bij een Sfeervol Meerssen horen wat mij betreft ook schone en goed onderhouden wegen. Met voldoende groen, verkeersveiligheid en een goede afwatering." Voorbeelden van dergelijke projecten zijn de herinrichting van de Maastrichterlaan in Bunde, en de Kookstraat en Aan de Pletsmolen in Meerssen. Ook zijn plannen in de maak voor de herinrichting van de Houthemerweg. 

Binnenkort lees je meer over hoe het waterprogramma van de gemeente Meerssen past bij het Beleidsplan Wegen.