Nieuwsbericht Plaatsing meetapparatuur Einstein Telescope
Binnen de gemeente Meerssen worden op enkele percelen die eigendom zijn van de gemeente meetapparatuur geplaatst in het kader van de onderzoeken naar de haalbaarheid om de Einstein Telescope te realiseren in het grensgebied van Nederland (Zuid-Limburg), België en Duitsland. Dit gebied is vanwege de unieke bodemkwaliteiten één van de kandidaten om de Einstein Telescope te huisvesten en zal daarmee kunnen profiteren van de wetenschappelijke, economische en maatschappelijke impact die dit met zich meebrengt en de impuls die dit geeft aan de regionale economie. De regio, waaronder de gemeente Meerssen heeft daarom de ambitie om dit unieke project naar Zuid-Limburg te halen.
De ondergrondse Einstein Telecope wordt Europa's meest geavanceerde observatorium om zwaartekrachtsgolven zeer nauwkeurig te kunnen meten. Daarmee kunnen onderzoekers zogenaamde 'zwarte gaten' horen botsen en kennis opdoen over het vroege heelal. De bodem waarin de ondergrondse telescope wordt gebouwd bepaald mede de nauwkeurigheid. Hoe minder trillingen deze doorlaat, hoe minder storingen er zijn en hoe nauwkeuriger de metingen zijn. De harde ondergrond in combinatie met de zachte, dempende toplaag in de grensregio lijken uitstekend geschikt voor de Einstein Telescope.
Om te onderzoeken hoeveel ruis door trillingen in het zoek- en beschermingsgebied van de Einstein Telescope geproduceerd worden er binnenkort metingen uitgevoerd in dit gebied. Onder andere wordt onder andere gekeken naar de omgeving van snelwegen, Maastricht Aachen Airport en het agrarische buitengebied. Hierbij wordt onderzocht hoe die ruis tot in diepere bodemlagen doordringt. De komende periode gaat het projectbureau Einstein Telescope samen met de Universiteit van Luik (ULiège) en het KNMI op ongeveer 250 locaties tijdelijk kleine seismometers plaatsen, waaronder op 3 locaties binnen de gemeente Meerssen. Deze zogenaamde geo-phones meten akoestische achtergrondgolven (zogenaamde ruismetingen) en hoe die zich verspreiden in de ondergrond.
De gemeente Meerssen heeft toestemming gegeven voor het plaatsen van geo-phones op drie verschillende locaties die in eigendom zijn van de gemeente. De meet apparatuur blijft 3 tot 4 weken staan. De geo-phones zijn kleine, afgesloten boxen van 10 x 10 centimeter met ingebouwde ruismeter. Het apparaatje maakt geen geluid en zendt ook geen signalen uit. De metingen van de geo-phones worden vervolgens door seismologen verbonden aan het projectbureau Einstein Telescope uitgelezen en geanalyseerd. Er volgen later nog meer van deze campagnes op andere locaties.
Meer informatie is te vinden op de website van de Provincie Limburg: https://www.limburg.nl/thema/einstein-telescope/