Nieuwsbericht Terugblik: themabijeenkomst accommodatiebeleid
Op woensdag 30 oktober vond een themabijeenkomst plaats in het kader van de herijking van het accommodatiebeleid van de gemeente Meerssen. Een drukbezochte avond waarop de gemeente een eerste inkijk op hoofdlijnen gaf in het beleid en de toekomstplannen zoals die er liggen voor het gebruik van maatschappelijke voorzieningen. Het aangepaste beleid wordt naar verwachting in december voorgelegd aan de gemeenteraad.
"Een themabijeenkomst over het accommodatiebeleid staat inmiddels garant voor een flinke opkomst," opende wethouder Smeets de bijeenkomst. Daarmee doelend op de sterke betrokkenheid van zowel de politiek als het verenigingsleven. De volle zaal, waarin vrijwel de gehele gemeenteraad en diverse vertegenwoordigers van sportverenigingen aanwezig waren, bevestigde het belang van dit onderwerp voor de gemeenschap.
Focus op gezondheid en toegankelijkheid
Het mocht dan een themabijeenkomst over het accommodatiebeleid zijn, als het aan wethouder Smeets ligt, beperkt het nieuwe beleid zich niet tot die term. "We willen niet alleen praten over accommodatiebeleid, maar kiezen voor een bredere aanpak. De focus ligt op gezondheid en toegankelijkheid. We willen een gezondere gemeenschap stimuleren, met voorzieningen die voor iedereen toegankelijk zijn." Ze benadrukte dat accommodaties, die zij liever 'maatschappelijke voorzieningen' noemt, een belangrijke rol spelen in het bereiken van gezondheidsdoelen. Onze regio heeft te maken met gezondheidsachterstanden, en door mensen aan te moedigen om meer te sporten en bewegen, hoopt de gemeente dit te verbeteren. Het aangepaste beleid is geen los project, maar een onderdeel van een groter geheel," aldus de wethouder.
De gemeente ziet nieuw beleid voor het gebruik van maatschappelijke voorzieningen als een omslagpunt. Er wordt duidelijk ingezet op een integrale aanpak waarin vitaliteit, een bruisend verenigingsleven én toekomstbestendige accommodaties hand in hand gaan."Het aangepaste beleid is geen los project, maar een onderdeel van een groter geheel," aldus de wethouder." - wethouder Smeets
Tour en terugkijken
In de presentatie werd vervolgens kort teruggeblikt op de inspanningen die de afgelopen maanden zijn geleverd om input op te halen voor het nieuwe beleid. Onderdeel daarvan was de zogenaamde 'Clubtour' langs lokale sportverenigingen, waarbij de gemeente tijdens informele gesprekken waardevolle inzichten opdeed over de vitaliteit van het verenigingsleven. Ook de wensen rondom accommodatiegebruik en de rol die de gemeente hierin kan spelen, kwamen aan bod. De input uit deze ontmoetingen vormde een belangrijke basis voor het beleid zoals dat er nu ligt.
Gemeente aan zet
De opzet zoals de gemeente die voor ogen heeft naar de toekomst toe, wijkt af van het huidige beleid. In die zin dat de gemeente de rol van verhuurder op zich wil nemen en daarmee de regie neemt over beheer en onderhoud. Zo bleek ook uit het vervolg van de presentatie. Hierin werd benadrukt dat er nu geen accommodaties gesloten zullen worden. Gedurende de komende vijf jaar wil de gemeente eerst een beter beeld vormen van het daadwerkelijke gebruik van de accommodaties. Dit inzicht moet leiden tot een efficiëntere indeling en een stimulans voor multidisciplinair gebruik van de voorzieningen, zodat meer inwoners optimaal kunnen profiteren van de beschikbare faciliteiten."De tijd dat een voetbalveld enkel voor voetbal wordt gebruikt, ligt achter ons," lichtte wethouder Smeets toe. "We willen het gebruik van sportaccommodaties flexibel maken, zodat ze passen bij de uiteenlopende behoeften van onze inwoners en bijdragen aan hun gezondheid."
Transparante vergoedingsregeling
Om de voorzieningen daadwerkelijk toegankelijk én betaalbaar te houden, is de gemeente van plan een nieuwe vergoedingsregeling te introduceren met eenduidige en transparante tarieven. De regeling is gebaseerd op de daadwerkelijke kosten van beheer en onderhoud. Een deel van deze kosten wordt doorberekend aan gebruikers, terwijl de gemeente de rest subsidieert. Op deze manier blijven de faciliteiten betaalbaar voor verenigingen en maatschappelijke initiatieven, met tarieven die afhankelijk zijn van de aard en intensiteit van het gebruik.
"We willen het gebruik van sportaccommodaties flexibel maken, zodat ze passen bij de uiteenlopende behoeften van onze inwoners en bijdragen aan hun gezondheid." – wethouder Smeets
Samen doen
Na de presentatie was er volop de gelegenheid om vragen te stellen. Daar werd gretig gebruik van gemaakt door een aantal raadsleden. Vragen over de praktische uitwerking, de gevolgen voor verenigingen en de staat van de accommodaties wisselden elkaar af. Hoewel veel van deze punten worden behandeld in het uiteindelijke beleid dat de raad binnen een aantal weken ontvangt, bood de input uit deze discussie ook nog waardevolle inzichten om de plannen verder aan te scherpen."Het blijft een complex dossier waarbij we het voor iedereen zo goed mogelijk willen doen," aldus wethouder Smeets. "De input van de raad is daarbij essentieel. Dit is niet voor niets onze derde themabijeenkomst over dit onderwerp. We blijven streven naar samenwerking en willen daarbij vooral vooruitkijken naar nieuwe afspraken die aansluiten bij de behoeften van individuele gebruikers, en de bredere maatschappelijke uitdagingen."
Vertrekpunt
In december worden de uitgewerkte beleidsplannen, inclusief bijbehorende nota's, aan de raad voorgelegd voor een definitieve beslissing. "We hopen dan een beleid vast te stellen waarmee we een eerste basis hebben, een vertrekpunt, van waaruit we kunnen starten met uitvoer," sprak Smeets de raad toe in haar slotwoord.
De presentatie terugzien? Dat kan hier.