Gemeente Meerssen | meer lezen over biodiversiteit en leefbaarheid

Artikel Meer lezen over biodiversiteit en leefbaarheid

Meer groen zorgt voor meer ruimte voor nuttige insecten zoals bijen en vlinders. De gemeente Meerssen zet zich in om de natuur en biodiversiteit te verbeteren. Dit betekent dat we bermen, grasvelden en tuinen ecologisch beheren, zoals afgesproken in ons bestuursakkoord. Hier lees je meer over wat er allemaal gebeurt op het gebied van biodiversiteit en leefbaarheid in de gemeente Meerssen.

Biodiversiteit
Wat is biodiversiteit?

Biodiversiteit betekent 'veel verschillende soorten leven'. Het gaat om een gezonde mix van planten en dieren. Als er veel verschillende soorten zijn, blijft de natuur in balans. Bijvoorbeeld: als er naast konijnen ook roofdieren zijn die op konijnen jagen, blijft alles in evenwicht. Daarom zorgt de gemeente voor veel verschillende bloemen en planten, zodat bijen en vlinders genoeg voedsel hebben.

Wat doen we voor de biodiversiteit?

Bijen en andere insecten

We houden rekening met insecten bij het beheer van bermen, plantsoenen en grasvelden. We zorgen ervoor dat er altijd genoeg voedsel-, nest en overwinteringsplekken zijn voor de bijen en andere insecten.

Klimaatvriendelijk gras

De zomers in Nederland worden warmer en droger. Daardoor droogt de grond vaker uit en is het lastig om gazons groen te houden. Droge grond is slecht voor de kwaliteit van de bodem en het leven daarin, zoals wormen en bacteriën. Daarom veranderen we steeds meer grasvelden naar 'klimaatvriendelijk gras'. Dit is gras met kruiden, zoals madeliefjes en klaver. Door dit te doen en minder vaak te maaien, blijft de bodem gezond en hebben insecten meer te eten.

Goed beheer van groen

Soms maaien we grasland maar voor de helft of snoeien we niet alle bomen tegelijk. Dit is bewust zo gedaan. Zo zorgen we ervoor dat er altijd genoeg voedsel en schuilplekken voor insecten en vogels zijn.

Groene straten voor een betere leefbaarheid

Groene straten zien er mooier uit, verhogen de waarde van je huis en nodigen uit om naar buiten te gaan. Er zijn regelingen die dit mogelijk maken.

Landschappelijke aanplantregeling

Dankzij de landschappelijke aanplantregeling kunnen de eigenaren van huisweides, erven en percelen hun eigen omgeving groener maken. Denk aan het planten van bomen en hagen. Dit helpt de biodiversiteit én maakt het landschap mooier.

Meer variatie in planten en dieren

Door deze regeling kunnen we bomen en hagen planten die bloemen en vruchten geven, wat goed is voor insecten, vogels en zoogdieren. Zo zorgen we voor meer afwisseling in het landschap. Vanessa de Rond, wethouder klimaat, natuur en landschap: "Met deze aanpak wordt het landschap niet alleen mooier, maar ook groener en gezonder voor mens en dier. We gaan hiermee door de komende jaren." Meer informatie