Gemeente Meerssen | wat doet de gemeente?

Artikel Wat doet de gemeente?

In de gemeente Meerssen werken we aan een groenbeheer dat natuur en leefomgeving ten goede komt. Door meer variatie in planten en bomen te kiezen, verminderen we plagen en ondersteunen we de biodiversiteit. Met initiatieven zoals schapenbegrazing, bermbeheer en een ecologische aanpak zorgen we voor een gezond evenwicht in het landschap.

Infographic ecologisch beheer
Groenbeheer

De afgelopen jaren hebben we door de keuze voor bepaalde planten en bomen onbewust zelf problemen veroorzaakt. Zo zijn er lanen met eikenbomen geplant. Dit zijn nu snelwegen voor eikenprocessierupsen. Lindebomen hebben last van luizen, en de buxusmot eet de buxus op. Als er te weinig variatie is in de beplanting, krijg je sneller plagen. Daarom zorgen we in onze gemeente voor meer afwisseling in de beplanting, zodat er een natuurlijk evenwicht komt.

Vroeger was het belangrijk dat alles er netjes en aangeharkt uitzag, maar dat beeld is eigenlijk niet goed voor de natuur. Een strak gemaaid grasveld lijkt misschien mooi, maar het is vaak een droge, arme bodem zonder veel leven. Grasland met kruiden houdt water beter vast en zorgt voor meer variatie. Voor vlinders en bijen vormt het een feestmaal. In een gevarieerd landschap zijn ook meer insecten die helpen om plagen te bestrijden. Zo hoeven we minder bestrijdingsmiddelen te gebruiken. Daarom kiezen we in Meerssen voor een ecologische aanpak waar het kan, en een aangeharkte omgeving waar het moet.

Infographic ecologisch beheer

Kun je dit pdf-bestand niet lezen? Neem dan contact op met ons Klant Contact Centrum (KCC), tel. 14 043. E-mail: info@meerssen.nl.

schapenbegrazing
Schapenbegrazing

Heb je de Mergellandschapen al gezien? In 2024 zijn we begonnen met een proef waarbij schapen grazen in Westbroek in Geulle en het Kloosterpark in Bunde. In 2025 breiden we de locaties uit en wordt ook bij Tussen de Bruggen in Meerssen begraasd met schapen. De schapen zorgen niet alleen voor mooie plaatjes, maar ze helpen ook het landschap ecologisch te beheren. Ze verspreiden zaadjes via hun vacht en keutels, die ook weer insecten aantrekken, waar vogels dol op zijn. Zo dragen de schapen bij aan de natuurlijke kringloop.

Heb je vragen over de schapenbegrazing? Of is er iets mis? Neem dan contact op met de herder. Contactgegevens staan op het bordje aan de netten.

Bermen

Bermen zijn belangrijk voor de biodiversiteit. Daarom maaien we niet alles tegelijk. In mei maaien we alleen drukke verkeerspunten en hondenuitlaatplaatsen. Langs wegen en fietspaden maaien we de eerste meter in juni om overlast te voorkomen. De rest van de bermen maaien we in juni en september. Kruidenrijk ingezaaide bermen worden in september gemaaid. Zo blijven er altijd plekken over waar insecten kunnen schuilen en eten.

Bestrijding eikenprocessierups
Bestrijding eikenprocessierups

Sinds 2021 spuiten we preventief tegen de eikenprocessierups, maar we willen niet blijven spuiten, ook al gebruiken we biologische middelen. Daarom gaan we steeds minder spuiten en richten we ons op het vergroten van de biodiversiteit om de rupsen te beheersen. In de buurt van natuurgebieden spuiten we al jaren niet meer, omdat de natuurlijke vijanden van de processierups daar de plaag onder controle houden.

Bladeren opruimen

In de herfst vallen er veel bladeren. Waar het nodig is, ruimen we ze op, maar waar het kan, laten we ze liggen. Bladeren zijn goed voor de bodem en vormen een schuilplaats voor insecten en dieren. Op plekken waar het nodig is, plaatsen we bladkorven.