Gemeente Meerssen | wat kun jij doen?

Artikel Wat kun jij doen?

Wil je zelf ook aan de slag met vergroenen? Dat kan! Op deze pagina lees je meer over wat je als inwoner van de gemeente Meerssen zelf kunt doen. We geven je tips en er zijn ook leuke acties en handige regelingen waar je gebruik van kunt maken. Zo dragen we allemaal een steentje bij aan het vergroenen van onze gemeente en het verbeteren van de leefomgeving voor mens en dier.

Geveltuin
Geveltuintje aanleggen


Planten helpen bij regen om water op te vangen en zorgen voor verkoeling in de zomer. Heb je geen voortuin? Dan kun je, met toestemming van de gemeente, een geveltuintje aanleggen. Dit is een strookje groen tegen je gevel. Het fleurt je straat op en is goed voor insecten zoals vlinders en bijen.

Spelregels geveltuin

De gemeente heeft regels en voorwaarden opgesteld voor het beheer en onderhoud van een geveltuin. Als je een geveltuin aanvraagt, ga je akkoord met de volgende spelregels.

  1. Je bent zelf eigenaar van de woning, dan wel eigenaar van het bedrijfspand.
  2. We beoordelen de aanvraag om te kijken of de locatie geschikt is en voldoet aan de genoemde regels die de gemeente Meerssen stelt. (Op sommige locaties kan de status van beschermd dorpsgezicht een belemmering zijn evenals de aanwezigheid van kabels en leidingen en de benodigde obstakelvrijeruimte voor voetgangers, rolstoelen en kinderwagens of bij verkeerstechnische aspecten).
  3. De grond blijft ten alle tijden in eigendom van de gemeente Meerssen. Zelfs als er een afsprakenovereenkomst is getekend.
  4. Werkzaamheden gaan ten alle tijden voor. Bij calamiteiten gaat dit zonder aankondiging vooraf. Je hebt dan ook geen recht op schadevergoeding.
  5. De afspraken worden vastgelegd in een afsprakenovereenkomst die door beiden partijen (Afdeling Ruimte van de gemeente Meerssen en de aanvrager) is ondertekend.
  6. De geveltuin mag maximaal 45 cm (anderhalve stoeptegel) breed zijn, de gehele lengte van de gevel en 40 cm diep de grond in gaan, in verband met ondergrondse kabels, leidingen en mogelijk verontreiniging.
  7. Tussen de rand van de geveltuin en de rand van de stoep dient minimaal 1.20 meter stoep te worden gehandhaafd.
  8. De werkzaamheden zullen pas van start gaan als de afsprakenovereenkomst door beide partijen is ondertekend.
  9. De geveltuin wordt door de gemeente gratis aangelegd. Dat betekent dat je zelf niet de tegels hoeft weg te halen of hoeft te gaan graven.
  10. De geveltuin beplant je zelf. Kies hierbij planten die passen in de beschikbare ruimte. De kosten zijn voor jezelf.
  11. Plant géén grote bomen of heesters.
  12. Zorg dat overhangende takken geen overlast veroorzaken of gevaar opleveren voor voorbijgangers. (Plant bij voorkeur inheemse soorten die niet giftig zijn, geen doornen of stekels bevatten of (exotische)planten met een sterk wortelstelsel zoals bamboe).
  13. Het is niet toegestaan bouwwerken, zoals hekjes, in de geveltuin te plaatsen of de geveltuin af te schermen van de openbare ruimte.
  14. Je bent zélf verantwoordelijk voor het onderhoud van de geveltuin, waarbij de netheid en verzorging moet voldoen aan het gewenste straatbeeld. Als het onderhoud achterblijft, verzoeken wij je binnen redelijke termijn de situatie te herstellen. Als het herstel niet wordt ingezet, wordt het initiatief door de gemeente beëindigd. (De gemeente Meerssen zal hier toezicht op houden).

Hoe wordt een geveltuin aangelegd?

We beginnen met het verwijderen van de tegels. Om te voorkomen dat de stoep gaat verzakken plaatsen we bandjes langs de vrijgekomen tegels in de grond zodat er een klein, opstaand randje ontstaat. Als we dat gedaan hebben halen we de grond weg. Het tuintje wordt dan gevuld met tuingrond die voldoende voedingsstoffen bevat voor de planten.

Welke soorten planten of bloemen het best in je geveltuin passen, hangt af van de plaats van de tuin. Een geveltuin op het zuiden vraagt om andere planten dan een geveltuin op het noorden.

Kijk eens op de volgende internetpagina's voor inspiratie:

Hoe onderhoud je een geveltuin?

Het onderhoud van de geveltuin moet je als bewoners wel zelf doen. Dit zijn tips:

  • Langs een gevel blijft het relatief droog. Geef de tuin daarom regelmatig water.
  • Af en toe bemesten kan geen kwaad en het weghalen van dode bloemen bevordert de groei.
  • Let bij het kopen van planten op de plaats waar ze het liefst staan. Sommige planten staan liever in de zon en anderen juist in de schaduw.
  • Snoei snelle groeiers op tijd om te voorkomen dat ze bijvoorbeeld in de goot groeien of voetgangers hinderen.
  • Snoei in de winter of het vroege voorjaar nadat de bessen zijn opgegeten door vogels en voordat ze willen broeden (half maart).
  • Probeer de geveltuin verder zoveel mogelijk zijn natuurlijke gang te laten gaan. Vogels houden van dichte struiken en insecten overwinteren tussen dode blaadjes en takken.

Heb je interesse in een geveltuin?

Volg dan de onderstaande stappen:

  1. Je kunt een aanvraag voor een geveltuin indienen door te mailen naar: info@meerssen.nl.
  2. De aanvraag wordt omgezet in een afsprakenovereenkomst waarbij een collega van Team Ruimte de locatie komt beoordelen of de realisatie van een geveltuin op de desbetreffende locatie mogelijk is.
  3. Bij goedkeuring dient de afsprakenovereenkomst door beide partijen ondertekent te worden.
  4. Na ondertekening gaat de gemeente binnen een termijn van .. weken aan de slag met de realisatie van het aangevraagde geveltuintje.
  5. Na oplevering kun je de geveltuin aankleden volgens de genoemde spelregels.
  6. Wanneer er veel aanmeldingen zijn, is het mogelijk dat we om financiële redenen een selectie moeten maken.

Inspiratie

Op zoek naar inspiratie? Voor het project Blauwe Loper biedt de gemeente bewoners van onder andere de Proost de Beaufortstraat al geveltuintjes aan. Ook bij de reconstructie in de Gansbaan wordt dit aangeboden.

NK Tegelwippen
NK Tegelwippen


Ook gemeente Meerssen doet mee aan het NK Tegelwippen. Door tegels in tuinen te vervangen door groen, helpen we regenwater beter weg te laten lopen en verminderen we hitte op warme dagen. Iedereen kan meedoen. Hoe meer tegels we wippen, hoe groener en klimaatbestendiger we worden.

Subsidieregeling afkoppelen hemelwater


Door het veranderende klimaat komt er steeds vaker extreme regenval voor. Dit kan wateroverlast veroorzaken, vooral omdat er veel betegelde tuinen zijn. Om het riool te ontlasten, kun je het regenwater van jouw dak of terras afkoppelen van het riool. De gemeente heeft hiervoor een speciale subsidieregeling.

Gratis compost

Dolmans Landscaping Group & Henssen is verantwoordelijk voor het groenonderhoud in de gemeente Meerssen. Tijdens dit onderhoud komt er groenafval vrij. Dit willen we graag lokaal verwerken. Het resultaat? Gratis compost voor de inwoners van gemeente Meerssen. Elke inwoner kan twee zakken compost van maximaal 50 liter meenemen. De zakken zijn al aanwezig, maar neem zelf een schep mee om een zak met compost te vullen. De compost is ideaal voor in de tuin.

Er is een beperkte voorraad compost beschikbaar, dus op = op. Dit is een unieke kans om je tuin van natuurlijke voeding te voorzien en bij te dragen aan het verduurzamen van de gemeente. Kom langs en haal jouw gratis compost op!

Tijdstip: zaterdag 29 maart 2025, 10.00 – 12.00 uur
Locatie: Pasweg 25, Bunde
Let op: Beperkte voorraad