Nieuwsbericht Brief WRL over maatregelen rond het Geulmondingsgebied in Bunde/Geulle
Op 4 juni presenteerde Waterveiligheid en Ruimte Limburg (WRL) tijdens een inwonersbijeenkomst de resultaten van de verkenning naar maatregelen in het Geulmondingsgebied. De resultaten vind je op www.wachtnietopwater.nl/geulmonding. Na deze bijeenkomst is het beeld ontstaan dat WRL als vervolg op het onderzoek alleen met de maatregelen 'verbeteren houtvang' en 'stroomlijnen van de sifon-inlaat' aan de slag gaat en andere maatregelen moeten wachten tot 2O27 als het stroomgebiedplan voor de Geul klaar is.
Motie
De gemeenteraad van Meerssen diende voor de zomervakantie een motie hierover in. In de motie geeft de gemeenteraad het college de opdracht bij WRL erop aan te dringen dat er nu verder onderzoek komt naar hoe de zogenaamde No Regret maatregelen (= maatregelen die relatief snel kunnen worden uitgevoerd) uit het rapport kunnen worden uitgevoerd en waar mogelijk al genoemde maatregelen uit te voeren. Bovendien zou het college erop moeten dringen dat er nu verder onderzoek wordt gedaan naar welke noodmaatregelen er tussentijds aan de Geulmonding moeten worden getroffen om wateroverlast te voorkomen.
Brief WRL
Naar aanleiding van deze motie heeft wethouder Waterbeheer Vanessa de Rond overleg gehad met WRL en zijn de vervolgstappen van het onderzoek besproken. In onderstaande brief van WRL lees je meer.
Wethouder Vanessa de Rond: "Ik ben erg blij dat ook in de samenwerking van WRL onze zorgen - en dus de zorgen van onze inwoners - over het knelpunt bij de sifon onderkend worden. Dat we alles moeten doen om te investeren in de veiligheid van onze inwoners in dat gebied. Ik ben erg blij om te horen dat ook de onderzoeken naar de 'brievenbus-oplossing' en de extra sifon buis al zijn opgepakt. We verwachten in september 2025 de resultaten van deze onderzoeken te krijgen en dan kunnen we bekijken of het mogelijk is om oplossingen sneller te realiseren."
* Ter verduidelijking mbt de dijk: WRL heeft laten weten dat ze de mogelijkheden van de dijk langs de Geul in brede zin bekijken. Dat wil zeggen: een dijk vlak langs de Geul of een dijk langs de kern Bunde en de eventuele afwenteling van water naar Meerssenhoven en Beatrixhaven Maastricht als gevolg van deze dijk.
Motie november 2024
De gemeenteraad behandelt tijdens de raadsvergadering van donderdag 6 november een motie om te investeren in het versnellen van maatregelen. Bekijk hier de motie.