Nieuwsbericht Vervolgstappen onderzoeken maatregelen Geulmonding
Het Geulmondinggebied bij Bunde is zwaar getroffen tijdens de waterramp in juli 2021. Een van de oorzaken was het feit dat de Geulduiker onder het Julianakanaal door, niet voldoende capaciteit had voor die hoeveelheid water. In de eerste helft van 2024 heeft het programma WRL een onderzoek laten doen naar oplossingen om wateroverlast in het Geulmondinggebied te verminderen. De resultaten en de vervolgstappen zijn op 4 juni 2024 toegelicht tijdens een bijeenkomst voor bewoners. Het rapport van het onderzoek vind je hier: www.wachtnietopwater.nl/geulmonding
Na deze bijeenkomst waren er zorgen dat WRL slechts met twee maatregelen aan de slag zou gaan en de rest zou uitstellen tot 2027. Dit beeld klopt niet: WRL gaat ook met de andere effectieve oplossingen verder. We zetten op onze website per maatregel op een rij wat er gaat gebeuren en wat de verwachte planning is.
Verbeteren houtvang en stroomlijnen sifon
WRL gaat op korte termijn een definitief plan maken voor het verbeteren van de houtvang voor de sifon en het stroomlijnen van de sifon-inlaat. Daarna wordt een beslissing genomen over de uitvoering.
Verwachte planning*: In 2025 starten de werkzaamheden.
Kade of dijk langs de Geul
WRL laat op korte termijn onderzoeken hoe bedijking langs de Geul kan zorgen voor betere bescherming van Bunde en voor betere doorstroming van de sifon.
Verwachte planning*: Dit onderzoek is medio 2025 klaar. Daarna wordt een beslissing genomen over de uitvoering. De uitvoering zou in 2026 kunnen starten, afhankelijk van de benodigde procedures en het verloop daarvan.
Geulwater afvoeren naar het Julianakanaal en uitbreiden sifon
Er komt een vervolgonderzoek naar het afvoeren van water van de Geul naar het Julianakanaal. Omdat dit complex is, zal dit onderzoek tijd kosten. Dit geeft de mogelijkheid om tegelijkertijd ook naar oplossingen voor het gebied bovenstrooms te kijken die als alternatief kunnen werken.
Het uitbreiden van de sifon is een ingrijpende en dure oplossing. En bij hoogwater in de Maas is de afvoer beperkt (de Geul kan bij een hoge waterstand in de Maas namelijk niet makkelijk het water in de Maas kwijt) en kan de Geul hogerop alsnog overstromen, bijvoorbeeld bij de brug Maastrichterlaan. Daarom worden deze maatregelen meegenomen in het brede onderzoek naar oplossingen voor het hele stroomgebied van de Geul.
Verwachte planning*: In 2027 wordt een besluit genomen over een totaalpakket aan maatregelen voor het hele stroomgebied van de Geul.
*Let op: de genoemde planning is een schatting en kan veranderen door verschillende factoren, zoals het verloop van benodigde procedures.*
Wethouder Vanessa de Rond: "Ik ben erg blij dat ook in de samenwerking van WRL onze zorgen - en dus de zorgen van onze inwoners - over het knelpunt bij de sifon onderkend worden. Dat we alles moeten doen om te investeren in de veiligheid van onze inwoners in dat gebied. Ik ben erg blij om te horen dat ook de onderzoeken naar de 'brievenbus-oplossing' en de extra sifonbuis al zijn opgepakt. We verwachten in september 2025 de resultaten van deze onderzoeken binnen de verkenning van het hele stroomgebied en dan kunnen we bekijken of het mogelijk is om oplossingen sneller te realiseren."
Meer informatie
Kijk op www.wachtnietopwater.nl/geulmonding.