Gemeente Meerssen | Waterschap en gemeente Meerssen brengen 'Water in Balans'

Nieuwsbericht Waterschap en gemeente Meerssen brengen 'Water in Balans'

Gepubliceerd op: 25 november 2024 11:40

Waterschap
In het centrum van Meerssen ondervinden inwoners en ondernemers overlast bij hevige regenval. Waterschap Limburg werkt al jaren intensief samen met gemeente Meerssen aan de aanpak van de knelpunten. Er zijn al een aantal stappen gezet om de kans op wateroverlast te verkleinen en hiermee gaan we de komende jaren door. Wat is er tot nu toe gerealiseerd en hoe gaan we verder aan de slag?

De aanpak van wateroverlastknelpunten wordt gefaseerd uitgevoerd. Fase 1 stond in het teken van relatief snel te realiseren maatregelen. In fase 2 wordt nog meer buffercapaciteit aangelegd. Dankzij de medewerking van grondeigenaren is het gelukt om nog meer maatregelen te nemen om wateroverlast te beperken. De voorbereidingen namen veel tijd in beslag, maar inmiddels kunnen we de uitvoering plannen in 2025. Tot slot volgt fase 3: de verkenningsfase met een hoofdrol voor Landgoed Vliek.

Fase 1: Reeds gerealiseerd

Op diverse locaties heeft het waterschap en de gemeente extra buffers aangelegd op eigen gronden. Deze buffers zorgen ervoor dat bij hevige neerslag meer water kan worden opgevangen en vertraagd kan worden afgevoerd, waardoor de kans op wateroverlast afneemt. Enkele voorbeelden: langs de Watervalweg zijn dammen aangelegd op het terrein van Waterleiding Maatschappij Limburg (WML), aan de Visweg heeft het waterschap een buffer ingericht en bij de Pletsmolen heeft de gemeente extra ruimte voor water gecreëerd.

Daarnaast heeft de gemeente in deze fase de volgende maatregelen genomen:

  • verlaging van het fietspad aan de Proost Beaufortstraat;
  • verbetering van de waterafvoer bij parkeerplaats 't Bergske;
  • verhoging van landbouwwegen ten noorden van Meerssen;
  • aanleg van een waterberging van 760 m³ bij Kindcentrum De Wereldster.

Fase 2: Vergroten waterbuffers

In de tweede fase breiden we de buffercapaciteit verder uit. Deze extra ruimte voor water is mogelijk dankzij de medewerking van grondeigenaren. Onze plannen zijn bovendien aangepast naar aanleiding van de extreme regenbuien in 2021.

Naast de aanleg van een nieuwe buffer op het terrein van Waterleiding Maatschappij Limburg (WML) aan de Molenweg, werkt WML ook mee aan de optimalisatie en permanente realisatie van de tijdelijke dammen aan de Waterval. Bij de Visweg creëren we een extra buffer naast de bestaande buffer. In overleg met de grondeigenaar leggen we hier een dam aan, zodat overtollig water tijdelijk in hun tuin kan worden vastgehouden. In de komende drie maanden selecteren we een aannemer, waarna de uitvoering kan beginnen.

Extra buffercapaciteit

Op locaties aan de Visweg, Wijngaardsberg, Molenweg, Waterval en Daniëlsteeg wordt de buffercapaciteit uitgebreid. Hierdoor kan bij hevige neerslag minder water ineens in piekafvoer wegstromen, wat het systeem de tijd geeft om het water geleidelijk af te voeren naar de Geul. Met deze maatregelen, die volgen op de eerste fase, wordt de kans op wateroverlast in het bebouwde gebied van Meerssen verder verkleind.

Op weg naar uitvoering

Het waterschap rondt momenteel de laatste voorbereidingen af voor de uitvoering. De nodige onderzoeken, waaronder die naar archeologie en flora en fauna, het verkrijgen van de vereiste vergunningen en het uitwerken van het plan hebben veel tijd gekost. Met dit uitgewerkte plan kan de nog te selecteren aannemer binnenkort aan de slag.

Fase 3: Verkenning Landgoed Vliek

In deze fase onderzoeken we de mogelijkheden om water vast te houden op Landgoed Vliek, in samenwerking met de gemeente Meerssen en de eigenaar van het landgoed. Bureau Verbeek begeleidt dit proces, en vanwege de status van Landgoed Vliek als rijksmonument denkt ook de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed (RCE) mee. Naast waterberging kijken we naar opties om de Vliekerwaterlossing te verbeteren. We verwachten eind 2024 een schets te hebben waarin alle partijen zich kunnen vinden. In 2025 wordt deze schets verder uitgewerkt tot een technische tekening. Er worden dan de benodigde onderzoeken uitgevoerd en een projectbesluit opgesteld. Als alles volgens plan verloopt, kunnen de voorbereidingen voor de uitvoering starten, met een beoogde start van de werkzaamheden eind 2026 of begin 2027.

Graften in Waterval

Daarnaast onderzoeken we de mogelijkheden voor het aanplanten van graften op de hellingen in Waterval. Dit zijn 10 tot 15 meter brede houtwallen, met een gevarieerde beplanting. De beplanting heeft een waterremmende werking en draagt bij aan de biodiversiteit in dit gebied. De graften worden begin 2025 aangeplant.

''Dankzij een nauwe samenwerking met de gemeente komen we tot effectieve oplossingen om wateroverlast te verminderen. Met deze maatregelen leveren we een waardevolle bijdrage aan een duurzame en veilige leefomgeving voor de inwoners van Meerssen." – Josette Van Wersch, dagelijks bestuurder Waterschap Limburg.